De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Je hebt er als accountant, makelaar, notaris, etc. regelmatig mee te maken. Elke cliënt of transactie moet gecheckt worden. Klinkt simpel, maar was dat tot voor kort niet. We vertellen je graag wat die Wwft nou precies van je wilt en hoe je zorgt dat je zo simpel mogelijk compliant wordt en blijft.
Risk-based
Het doel van de Wwft staat vast en is helder: geld witwassen en financiering van terrorisme voorkomen. Hoe je als Wwft-plichtige instelling voldoet aan alle verplichtingen, is niet altijd zo duidelijk. Dit heeft te maken met het risk-based karakter van de wet. Dit betekent dat je de Wwft-verplichtingen afstemt op het risico van cliënt, product of transactie. De hoogte van dat risico moet je als bedrijf telkens zelf inschatten. Sinds de invoering van de Wwft in 2008 is de wet al meerdere keren aangescherpt. Wijzigingen die in 2020 leidden tot een compleet vernieuwde Wwft.
Wwft-verplichtingen
Het naleven van de regelgeving is met de vernieuwde wet uit 2020 helaas niet simpeler geworden voor bedrijven. Dat blijkt wel uit een recente enquête van het Bureau Financieel Toezicht (BFT): driekwart van de Nederlandse administratiekantoren heeft nog geen vaste Wwft-procedures. Hetzelfde aantal kantoren heeft de identificatie van cliënten niet op orde en nog eens driekwart heeft niet voldaan aan de opleidingsverplichting vanuit de Wwft. Dat is best logisch. Het is ook ingewikkelde materie. Gelukkig niet voor de Indigto-tool.